Tips van en over dansen

TIPS VAN EN OVER DANSEN

 

Voordat u besluit te gaan dansen in wat voor vorm ook is het aan te raden eerst te kijken wat u wel en niet kan/mag en kunt doen, daarom is het heel belangrijk dat voordat u een les begint eerst mede deelt aan de betreffende docent of u al dan niet een blessure of andere klachten van welke aard dan ook heeft.

Wij kunnen daar dan rekening mee houden en kan voor u bijv. naar een passende oefening gezocht worden.

 

Springen: Ga nooit zomaar springen als u nog niet goed opgewarmd bent dit om ernstige blessures te voorkomen, zoals heel extreem gezegd, een zweepslag.

 

Spagaat/split: Val nooit zomaar in een spagaat of split, ook al wordt vaak gedacht van :”Dat doe ik wel even”. Hierbij moeten we ook zuinig op de spieren zijn.

Denk aan bijv. spierscheurtjes in de liezen of in de aanhechting van de hamstring.

 

Stretchen: Ga niet zomaar heel wild stretchen bijv. met het ene been voor gebogen en het andere achter gestrekt en dan maar lekker naar voren veren.

Slecht voor de achillespees.

Als je dat niet gewend bent zou het wel eens voor kunnen komen dat hij (als hij erg gespannen staat) af kan scheuren.

 

Klinkt allemaal heel extreem, maar het kan je overkomen als je niet goed naar je lichaam en naar de aanwijzingen en tips van de docent van wie je les krijgt luistert.

 

Spitzen Voor het twaalfde levensjaar mag je nooit op spitzen staan. Liever nog later op spitzen dan te vroeg.

De botjes in je voeten hebben nl. pas met een jaar of twintig hun hardheid en volgroeidheid bereikt.

Je voeten komen op de spitzen onder grote spanning te staan en deze mogen nooit op de groei gekocht worden, omdat deze dan geen goede balans en steun geven.

De spitzen moeten goed aangesloten zitten en de goede maat hebben om botschade, pijn en kneuzingen te voorkomen.

Zorg er altijd voor dat je teennagels goed geknipt zijn, ook als je voor het eerst spitzen gaat kopen en ga naar een spitzen specialist en vertel wat je docent heeft gezegd over je voeten, e/o neem je docent mee, die jouw voeten het beste kent.

De spitzen moeten als fluweel om je voeten zitten en laat je vooral altijd goed adviseren en ga nooit zelf op de spitzen staan als je geen oefeningen van je docent hebt gekregen. Wees zuinig op je voeten.

 

Als je éénmaal spitzen hebt dan is het belangrijk te weten dat je na het dansen je spitzen goed moet laten drogen en luchten.

Niet in je tas laten zitten en niet vergeten je teenbeschermers eruit te halen.

Neem deze tip goed aan, want doe je dat niet dan kunnen de spitzen niet goed opdrogen, kunnen er gekke deuken in komen en kan er schimmelvorming ontstaan waardoor ze kunnen gaan ruiken.